Jó pap holtig tanul

Az ismert szólásmondás természetesen igaz a gépjárművezetésre is. Nemcsak azért, mert a gépjárművezetők KRESZ-tudása bizony az idő előrehaladtával megkopik, hanem mert a közlekedés körülményei is egyre gyorsabban módosulnak – elég csak arra gondolni, hogy egyre erősebbek az autók, egyre nagyobb a forgalom, egyre több az utakon a kerékpáros és motoros, de ide sorolhatók a változó éghajlat miatt előforduló, addig jószerivel ismeretlen időjárási jelenségek is.
Noha a jogosítvány érvényességének meghosszabbításához – egyelőre legalábbis – nem kell újra számot adni KRESZ-, illetve vezetési ismeretekből, azokat fokozottan tanácsos időről időre megújítani. Erre szerencsére ma már több lehetőség is adódik. Ezek:

Vezetéstechnikai tréningek

Ezek fokozottan ajánlottak, hiszen a kezdő és a régebb óta vezető autósok, valamint a motorosok többsége legfeljebb csak elméletben tudja megfelelően kezelni a váratlan közlekedési szituációkat, a gyakorlatban nem – az egyéni kísérletezés a nyilvánvaló biztonsági és anyagi kockázatok miatt nem tanácsos.
A megoldást a megfelelően kialakított tanpályákon, jól képzett szakemberek által felügyelt vezetéstechnikai tréningek jelentik, amelyeken a jelentkezők általában saját járművükkel vesznek részt.  A tréningek skálája igen széles, hiszen van közöttük az alapműveletek – pl. vészfékezés, nagy sebességű kikerülés, jeges-csúszós úton való biztonságos manőverezés – begyakorlására hivatott fél- és egész napos időtartamú, sőt olyan többnapos képzés is, amelyet Skandináviában, illetve a namíbiai sivatagban tartanak.
A vezetéstechnikai tréningek közül még a legolcsóbb is több tízezer forintba kerül, viszont ha a részvételi díjat arányba állítjuk a nyereséggel – azaz elsősorban a lényegesen nagyobb biztonsággal, valamint az elkerülhető tetemes anyagi károkkal és a velük járó bosszúsággal –, máris világos, hogy bőven megéri a ráfordítás.

Tipp: Érdemes figyelni azokat az állami szervek – például rendőrség –, civil szervezetek, alapítványok, illetve magáncégek – például gépjármű-márkakereskedők, illetve -importőrök – által szervezett nyilvános rendezvényeket, amelyek keretében a résztvevők ingyenesen, a gyakorlatban, ellenőrzött, biztonságos körülmények között tehetik próbára vezetéstechnikai tudásukat.

Ismeretfelújító képzések

Több autósiskola – de egyelőre sajnos nem mindegyik – kínálatában megtalálhatók az ismeretfelújító képzések, amelyeknek során a résztvevők egyebek mellett nem csupán az időközben bekövetkezett változásokkal ismerkedhetnek meg, hanem azokat szakemberek segítségével közösen értelmezik is, és természetesen lehetőség van arra is, hogy ki-ki választ kapjon az őt leginkább érdeklő kérdésekre.
Jóllehet, a képzések gyakorlati részt nem tartalmaznak, mégis nagyon hasznosak, ráadásul néhány ezer forintból megúszhatók.

Tipp: Azon az autósiskolák ismeretfelújító képzéseit érdemes választani, amelyek a képzéshez kötődően a jogosítvány megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálatot is helyben elvégzik. Ezzel a megoldással idő és utánajárás takarítható meg.