Gy. I. K.

Hivatalosan létezik-e a kezdő gépjárművezető fogalma?

Igen, az első nemzetközi kategória alá tartozó gépjárművekre való vezetési jogosultság megszerzésének napjától számított két évig a vezető hivatalosan kezdő vezetőnek minősül. Ez a gyakorlatban bizonyos korlátozásokat jelent (például a vezető nem szállíthat utast a motorkerékpárján, az autóvezető pedig nem vontathat sem lakókocsit, sem pedig utánfutót).

Figyelem! Amennyiben a kezdő vezető jogosítványát szabálysértés vagy közlekedési bűncselekmény elkövetése miatt ideiglenesen visszavonják, illetve a vezetőt egy időre eltiltják a gépjármű-vezetéstől, a kétéves kezdő vezetői próbaidő a visszavonás, illetve az eltiltás időtartamának lejártakor újrakezdődik. Ez azonban csak két alkalommal történhet meg, mert a harmadik ilyen esetben a teljes elméleti és gyakorlati tanfolyamot újra el kell végezni, és természetesen a vizsgákat is le kell tenni.

Nem hivatásos gépjármű-vezetőknek mikor kell pályaalkalmassági vizsgát (PÁV) tenniük?

Rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálaton kell részt vennie annak a gépjárművezető-jelöltnek, aki ötödik alkalommal sem tudja letenni a vezetési gyakorlati vizsgát. Ezen kívül előfordulhat még az is, hogy a vezető előzetes, időszakos vagy rendkívüli vizsgálatát végző orvos, illetve orvosi bizottság, a rendőrhatóság, az ügyészség vagy a bíróság kezdeményezi a vezető PÁV-vizsgálatnak való alávetését.

Régi papíralapú jogosítványomat – noha még érvényes – az új, korszerű plasztikkártyára szeretném cserélni. Lehetséges ez?

Nem. A hatályos rendelkezések szerint minden, 2001. január 1-je előtt kiállított járművezetésre jogosító okmány érvényes, azok esztétikai okból való lecserélésére nincs lehetőség a lejárat előtt.

Nagy-Britanniában szeretnék munkát vállalni. Használhatom-e ott a magyar jogosítványomat?

Mivel Nagy-Britannia az Európai Unió tagja, akárcsak Magyarország, ennek semmi akadálya – feltéve, hogy a munkavállaló saját vagy bérelt autót vezet. Mégis érdemes honosíttatni a magyar jogosítványt, mert Nagy-Britanniában a lakcímigazolásra a névre szóló közüzemi számla, illetve a brit jogosítvány szolgál. Ilyenre egyébként akkor is szükség van, ha a munkavállaló brit rendszámú gépkocsit akar vezetni (bérautó kivételével). A brit jogosítvány megszerzéséhez ki kell tölteni a minden brit postahivatalban ingyenesen beszerezhető D1 nyomtatványt, majd azt az eredeti magyar jogosítvánnyal, eredeti útlevéllel vagy személyigazolvánnyal, 1 db fehér hátterű színes fényképpel és az illetékcsekkel együtt a nyomtatványon megjelölt címre el kell küldeni azt. A kiállított vezetői engedélyt – az elküldött magyar dokumentumokkal együtt – másfél-két hét alatt, postai úton kapja meg az igénylő. A művelet szerencsére nem drága, mindössze 45 angol fontba kerül.

Az Amerikai Egyesült Államokban elég a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítvány?

Akik a vízummentességi program keretében – turisztikai vagy üzleti célból, 90 napot nem meghaladó időtartamra – utaznak USÁ-ba, azok számára igen, sőt a beutazástól számított 6 hónapig még a magyar jogosítvány is használható.
Aki viszont munkavállalási célból vagy tanulmányok folytatása miatt huzamosabb ideig tartózkodik az Egyesült Államokban és ott vezetni szeretne, annak mindenképpen ki kell kiváltania az amerikai vezetői engedélyt (US Drivers License). Ehhez az igénylőnek rendelkeznie kell az ún. Social Security Number-rel (SSN), amely azt igazolja, hogy utána járulékot fizetnek. Az amerikai jogosítvány érvényességi ideje 5 év.

Gyorshajtásért elvehetik a jogosítványt?

Igen. 2008. május 1-je óta a megengedett sebességhatárok bizonyos mértékű túllépése esetén közigazgatási eljárás indul a jármű tulajdonosa ellen. Ezzel egyidejűleg szabálysértési eljárást is indít a rendőrség, viszont szabálysértési bírságot nem szabhatnak ki, ha a közigazgatási bírságot már megfizette a szabályszegő. A sebességtúllépés mértékétől függően természetesen a megfelelő számú büntetőpontot is levonják és adott esetben – például ha az illető ellen két éven belül már folyt szabálysértési eljárás – a jogosítványt is bevonhatják egy időre.
A gyorshajtáshoz kapcsolódó érdekesség, hogy amennyiben a vezető 10 percen belül több traffipaxba is belefut, akkor nem kell külön-külön minden sebességtúllépésért fizetnie, hanem csak a legnagyobbért.

Szabálysértés miatt pénzbüntetésre ítéltek és a vezetéstől is el akarnak tiltani. Ez utóbbit meg lehet úszni?

A vezetéstől való eltiltást mellékbüntetésként általában akkor alkalmazza a hatóság, ha a szabálysértést elkövető 2 éven belül egyszer már volt szabálysértés miatt felelősségre vonva. A rendőrségi határozat ellen 8 napon belül lehet halasztó hatályú kifogást emelni, amelyben kérni lehet, hogy tekintsenek el a vezetéstől való eltiltás szankciótól. Fontos, hogy a kifogásban a kérelmező hozzon fel a szabálysértés körülményeivel kapcsolatos minden méltányolható mentőkörülményt, ha pedig arra hivatkozik, hogy a munkájához elengedhetetlenül szüksége van a jogosítványra, akkor ezt a munkáltató vagy valamely fontos üzleti partner által cégszerűen aláírt igazolással támassza is alá. A rendőrség általában elfogadja az ilyen indokot, viszont arra számítani kell, hogy a büntetés összegét felemelik.

Figyelem! A kifogást a rendőrségi határozat közlésétől – vagyis a keltezésben szereplő dátumtól –számított 8 napon belül mindenképpen meg kell tenni, mert a 9. napon a határozat automatikusan jogerőre emelkedik, és akkor már nincs lehetőség a büntetés enyhítésére. A jogerőre emelkedés után 30 napon belül meg kell fizetni a bírságot, valamint a jogosítványt is le kell adni az okmányirodában (a vezetéstől való eltiltás tényéről a rendőrség tájékoztatja az okmányirodát is). Aki nem adja le a jogosítványát és közúti ellenőrzés során lebukik, azt 150 000 forintos pénzbírsággal sújthatják és bírósági eljárást indítanak ellene.